Capacity Building Workshop for Policy Makers and Other Stakeholders

Enhancing Capacities to Manage Information from Corporate Sustainability Reporting in Latin American Countries

Organized by:
UN Environment
Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC)
Santiago, Chile, 9-10 November 2017
Av. Dag Hammarskjöld 3477, Vitacura, Santiago de Chile


09:15-09:30 Welcome remarks by ECLAC Carlos de Miguel

Jose Luis Samaniego

09:30-10:00 The Principle 10 in Latin America and the Caribbean Carlos de Miguel


10:00-10:30 Introduction to UN Environment’s Economy Division

Abraham Pedroza, Consumption and Production Unit, Resources and Markets Branch, UN Environment.

PDF

10:30-11:00 Coffee Break

11:00-11:30 Overview of Corporate Sustainability Reporting: Key Challenges and Opportunities

Benjamin Gill, Consultant.

PDF

Questions and comments

11:30 -12:30 Sustainability Reporting in the Global Sustainability Agenda

Felipe Morgado, Accounting and Corporate Governance Section, Division on Investment and Enterprise, UNCTAD.

PDF

Lowri Rees, Science Division, UN Environment.

PDF

Brett Cohen, Director, the Green House, South Africa.

PDF

Questions and comments

12:30-13:30 Lunch

13:30-15:00 Corporate Sustainability Reporting: the Latin American Context

Fabiana Mora, Director of Social Responsibility Networks, Undersecretary of Social Responsibility for Sustainable Development, Argentina.

PDF

Tania de Souza, Department of Sustainable Development, Production and Consumption, Ministry of Environment, Brazil.

PDF

Alejandra Vallejos Morales, Adviser, Undersecretary of Economy, Chile.

PDF

Edith Aloysia Urrego Beltran, Directorate of Productivity and Competitiveness, Ministry of Commerce, Industry and Tourism, Colombia

PDF

15:00-16:00 Corporate Sustainability Reporting: the International Perspective

South African mission in Chile

PDF

Questions and comments

16:00-16:30 Coffee Break

16:30-18:00 Corporate Sustainability Reporting: the Private’s Sector Perspective

Flavio Fuertes, Programme Analyst at UNDP and Focal Point for the United Nations Global Compact in Argentina.

PDF

Tatiana Araujo, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

PDF

Cristina Arias Echavarría, Director of Sustainability, Cementos Argos S.A.

PDF

Questions and comments

18:00-18:05 Wrap-up Abraham Pedroza.

 

 

Jueves 10

 

09:00-18:00

Overview of first day (30mins). Elisa Tonda (09:00-09:30)

 

The project ‘Enhancing Capacities to Manage Information from Corporate Sustainability Reporting in Latin American Countries’ (30mins) Abraham Pedroza (09:30-10:00)

PDF

 

Questions and comments

 

Corporate Sustainability Reporting Toolkit (30mins) Benjamin Gill (10:00-10:30)

PDF

 

Coffee Break (30mins)(10:30-11:00)

 

First breakout group exercise on the training of trainers’ toolkit (1h) (11:00 -12:00)

 

Reporting back from first breakout group exercise on the training of trainers’ toolkit (30mins)(12:00-13:00)

Report grupo 2

PDF

 

Reporte grupo 1

PDF

 

Lunch (1h) 13:00-14:00

 

Role of Key Performance Indicators (1h)(14:00-15:00)

Alejandro Sanchez

PDF

 

Liliana Montiel

PDF

 

Felipe Morgado

PDF

 

Questions and comments

 

Introduction to project’s workplan activity and second breakout group exercise on national workplans (1h) UN Environment (15:00-16:00)

PDF

 

Coffee Break (30mins)( 16:00-16:30)

 

Reporting back from second breakout group exercise on national workplans (1h)(16:30-17:30)

 

Discussion on next steps and summary, conclusions and closing remarks (30mins)(17:30-18:00)